Wat is een keto dieet plan?

23 november 2022 · door Tara

Veel vet eten, weinig brood en fruit, maar toch afvallen. Dat klinkt haast als een sprookje. Toch is dit de basis voor het keto dieet plan; een dieetvorm bedacht door de Amerikaanse arts Russel Morse Wilder. Er is zelfs een hele film gewijd; “First do no harm”, aan dit wonderdieet. Tijd om dit dieet eens onder de loep te nemen.

De werking van het keto dieet plan

Al in de jaren 20 ontdekte dokter Russel Morse Wilder dat het volgen van een koolhydraatarm keto dieet, epileptische aanvallen doet verminderen tot wel 90%. Koolhydraten zorgen voor energie, door het om te zetten in glucose. Door het schrappen van koolhydraten, haalt je lichaam zijn energie niet langer uit glucose, maar uit vetverbranding. Je lichaam gaat vetzuren verbranden en zet deze om in ketonen. De ketonen leveren energie en je lichaam raakt in “ketose”.

Keto dieet; wat mag je eten?

Duidelijk is dat koolhydraten geschrapt worden tot maximaal 50 gram per dag. Dat betekent de meeste fruitsoorten en volkorenproducten laten staan; maar ook geen rijst, bonen, linzen, melk of zoetwaren bijvoorbeeld. Onder de zoetwaren vallen ook zoete groenten als wortelen, maïs en pompoen. Wat mag je met een keto dieet schema wel eten?

  • Groenten: De meeste groenten die boven de grond groeien bevatten de minste koolhydraten. Zo heb je de keuze uit een enorm aanbod groenten om mee af te wisselen. Soorten als broccoli, witlof, asperges, spinazie en avocado zijn allemaal geschikt. Ook verschillende koolsoorten; als bloemkool, boerenkool en rode kool, kun je gewoon eten.
  • Noten en zaden: Die lekkere cashew- en pistachenoten zul je voortaan moeten laten staan. Maar die kun je prima vervangen door een handje walnoten, pecan- en paranoten, macadamianoten, amandelen en hazelnoten. Lekker als toevoeging aan je salade. Ook chiazaadjes, lijn- en hennepzaad, kun je gewoon gebruiken in je avocado smoothie.
  • Zuivel: Kaas is rijk aan vet, maar bevat bijna geen koolhydraten. Je kunt dus naar hartenlust blijven eten van die lekkere Franse en Italiaanse kazen, gerijpte oude kaas en vette 48+-kaas. Melkproducten sla je over vanwege de melksuikers.
  • Vlees & vis: Alle dierlijke eiwitten en vetten zijn geschikt, op voorwaarde dat ze onbewerkt zijn. Dus kant-en-klaar gemarineerde vlees- en vissoorten gebruik je niet. Kies bij voorkeur vette vissoorten als zalm, haring, makreel en sardientjes.
  • Fruit: De meeste fruitsoorten bevatten te veel koolhydraten en suikers voor het keto dieet. Daarom wordt fruit vaak geschrapt. Wil je toch fruit toevoegen aan je dieet? Kies dan voor bessen als cranberry’s, rode bessen of aalbessen. Frambozen en bramen zijn ook geschikt.

Het is, zoals je ziet; best wel even wennen om met beperkte ingrediënten jouw keto dieet ontbijt en keto dieet recepten samen te stellen. Vooral in keto kookboeken en online, vind je veel ideeën en inspiratie. Het beste start je met een keto dieet onder begeleiding van een leefstijlcoach. Zo weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en is de kans hoger dat je het ook gaat volhouden. Je vindt een leefstijlcoach in je buurt via de listings op deze website.

Voeding