Vasten herkennen we allemaal dankzij de islam. Minder bekend is dat er nog veel meer religies zijn waarbij gevast wordt. Ook sporters of mensen die actief bezig zijn met een gezonde leefstijl, kunnen ervoor kiezen om te vasten. Wat is vasten eigenlijk en wat doe je wanneer je vast? Voor deze blog zochten we dat voor je uit en geven we antwoord op de vraag: “Is vasten gezond?”
Wat is vasten precies?
Wanneer mensen vasten, kiezen ze ervoor tijdelijk geen voeding of dranken te consumeren. Dit kan een paar uur zijn, een hele dag, een hele maand of zelfs nog langer. Vasten doe je vanuit je geloofsovertuiging, om gewicht te verliezen of om actief te werken aan een gezond leven. Je hoeft dus helemaal niet gelovig te zijn om te vasten. Naast het onthouden van voeding en alcoholvrije dranken, kun je er ook voor kiezen om tijdens de vastenperiode bijvoorbeeld niet te roken en geen alcohol te consumeren. Zo kun je je eigen vastenregels bedenken.
Wie vasten er allemaal?
Vasten is voornamelijk bekend door het islamitische geloof, waarbij tijdens de ramadan tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten of gedronken wordt. Maar vasten vinden we ook terug binnen het christendom. Hier start de vastenperiode na carnaval en eindigt op de zaterdag voor Pasen. Boeddhisten vasten tijdens de Nyung Nä en hindoes tijdens de 9-daagse navratri periode. Ook Joden vasten 25 uur lang, tijdens Jom Kippoer en Tisja Be’av; de dag van de verzoening en de jaarlijkse rouwdag.
Is vasten gezond voor je lichaam?
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar een vasten dieet genaamd: intermittent fasting, intermittent vasten of periodiek vasten. Wanneer je intermitterend gaat vasten, eet je een aantal uren van de dag niets en de overige uren eet je alles wat je wil. Bijvoorbeeld: van 20:00 tot 12:00 eet je 16 uur niets en tussen 12:00 en 20:00 uur eet je 8 uur gewoon. Een andere variant hierop is 1 of 2 keer per week 24 uur niets eten. Dit blijkt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen:
- Cholesterol: Bij een gedeelte van de onderzochte mensen daalde het LDL-cholesterol. HDL-cholesterol is gezond cholesterol dat vet in je bloed opruimt, maar LDL-cholesterol blijft juist plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en verhoogt de kans op slagaderverkalking en hart- en vaatziekten.
- Hersenen: Tijdens het vasten verandert je stofwisseling. Je lichaam haalt zijn energie niet meer uit je eten, maar uit opgeslagen lichaamsvet. Die lipiden die vervolgens vrijkomen uit het vet, worden omgezet in ketonen. Door dit proces zijn je hersenen beter bestand tegen beschadigingen in de hersencellen.
- Gewicht: Omdat je minder tijd hebt om te eten, krijg je minder calorieën binnen. Als gevolg hiervan verlies je gewicht.
- Insuline: Omdat je minder frequent eet, daalt je insulineniveau. Hierdoor verhoog je je insulinegevoeligheid en heb je een verminderde kans op diabetes type 2.
De voordelen van vasten zijn dus legio. Maar ben jij iemand die ineens heel veel gaat eten op de tijden dat het mag? Of prop je jezelf op die momenten vol met ongezonde voeding? Dan heeft intermittent fasting geen nut. Vasten is gezond, maar alleen wanneer je ook gevarieerd en gezond blijft eten. Wil je zelf ook periodiek gaan vasten? Vraag dan tips aan een leefstijlcoach hoe je dit vol kunt houden. Die vind je gemakkelijk door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.