Waarom is fruit eten gezond?

06 september 2022 · door Tara

We weten het allemaal, fruit eten is gezond. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen, in haar schijf van vijf, om 200 gram fruit per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer twee stuks fruit met het formaat van een appel of banaan. Wil je weten waarom fruit zo gezond is en op welk moment van de dag je dit het beste eet? Lees dan verder.

Fruit eten en je lichaam

Ons lichaam heeft dagelijks vitamines en mineralen nodig. Fruit zit bomvol met deze stoffen, waarbij het soort vitamine per fruitsoort verschilt. Door het eten van twee stuks fruit per dag, loop je minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Het verlaagt de bloeddruk en je LDL-cholesterol. Daarnaast zit fruit vol met voedingsvezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt, maar toch weinig calorieën binnen krijgt. Dankzij de voedingsvezels zorgt fruit ook voor een gezonde stoelgang.

Het gezondste fruit op een rij

Hoeveel fruit per dag we moeten eten is bekend, toch halen we met z’n allen met moeite één stuk fruit per dag. We denken dat fruitsappen en smoothies een makkelijke vervanger zijn, of dat fruit uit blik ook meetelt als gezonde voeding. Helaas bevatten juist fruitsappen, smoothies en fruit uit blik veel meer suikers. Ook zijn de vitaminen en vezels voor een deel kapot gemaakt. Wat is dan wel het gezondste fruit dat je kunt eten? We zetten het hier voor je op een rij:

  • Blauwe bessen: Deze antioxidanten bommetjes beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. De vrije radicalen proberen cellen te beschadigen, maar de antioxidanten voorkomen dat. Zure kersen, zwarte bessen en granaatappel scoren ook hoog op hoeveelheid antioxidanten.
  • Kiwi: De kiwi brengt ons een enorme hoeveelheid vitamine C. Altijd gedacht dat een sinaasappel de meeste vitamine C bevat? Dan zit je er naast. Een stuk kiwi van 100 gram bevat 155% vitamine C, tegenover 75% bij een sinaasappel. Vitamine C is goed voor onze weerstand.
  • Avocado: Voor de benodigde omega-3-vetzuren, eet je een avocado op je boterham. Met maar liefst 1698 milligram omega-3, past de avocado prima in een gezond dieet. Omega-3-vetzuren zijn gezonde, onverzadigde, vetten die de kans op hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Moet je nu enkel avocado’s en kiwi’s eten voor het beste resultaat? Nee, juist afwisseling van verschillende fruitsoorten zorgt voor de juiste balans. Dit doe je door fruit op verschillende manieren te gebruiken in je dagelijkse eetpatroon. Bijvoorbeeld als snack neem je een appel en als dessert een fruitsalade. Teveel fruit eten kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel omdat je lichaam steeds de fructose moet omzetten in glucose. Ook bevatten sommige fruitsoorten fruitzuren die je tandglazuur kunnen aantasten.

Op welk moment eet je fruit?

Je hebt vast wel eens gehoord dat fruit eten na het eten ongezond is voor je spijsvertering. Dit fabeltje kun je direct vergeten en is niet waar. Het is juist een goed idee om fruit als ontbijt en bijvoorbeeld na het avondeten te nuttigen. Zo weet je zeker dat je aan dat minimum van twee stuks per dag komt. Ook fruit eten voor het slapen zou allemaal consequenties hebben, van een te hoge suikerspiegel tot juist een rustige nacht vanwege het melatoninegehalte in sommige fruitsoorten. Eet gewoon fruit wanneer je wilt, zo gevarieerd mogelijk, met minimaal twee stuks, ongeacht tijdstip, ben je gezond bezig.

Wil je ook wel eens met een professional van gedachten wisselen over het verbeteren van je leefstijl? Zoek dan via de listings een leefstijlcoach uit je buurt en maak eens een afspraak.

Voeding