Professionele hulp bij geldzorgen

03 juli 2023 · door Tara

Kun jij ook altijd wel wat extra geld gebruiken aan het einde van de maand? Je bent niet de enige. Gemiddeld 41% van alle Belgen, houdt aan het einde van de maand geen geld over. De helft van onze bevolking, maakt zich zelfs zorgen over zijn financiële situatie. Dagelijks geldzorgen veroorzaken een hoop stress. Financiële hulp bij geldzorgen kan je helpen om je geldzaken weer op orde te krijgen en weer met een gerust hart de toekomst tegemoet te zien.

Geldzorgen en mentale gezondheid

Geld maakt deel uit van ons dagelijks bestaan. We hebben het simpelweg nodig om te leven. Maar door deze afhankelijkheid, heeft geld een flinke impact op onze psyche. Door een constant tekort aan financiële middelen, kunnen uiteindelijk de volgende mentale klachten ontstaan:

  • Stress: Wanneer je de huur niet meer kunt betalen, je elektriciteitsrekening en bijvoorbeeld je verplichte verzekering; geeft dit een enorm bedreigend gevoel. Je kunt je dak boven je hoofd verliezen en zonder ziektekostenverzekering ontvang je geen medische hulp meer. Door deze spanning, ontstaat langdurige stress.
  • Depressieve klachten: Wanneer jouw financiële situatie uitzichtloos lijkt, sta je machteloos. Door dit constante gevoel van moedeloosheid, in combinatie met het niet zien van een uitweg; loop je de kans in een depressie te geraken. Je wordt somber, neerslachtig en loopt met je gedachten rond in een vicieuze cirkel.
  • Angststoornissen: Zonder deskundige financiële hulp, kun je in een sociaal isolement raken. De constante spanning en een verlaagd zelfbeeld kunnen eraan bijdragen dat je last krijgt van paniekaanvallen.

De impact van geldstress is niet alleen mentaal merkbaar. Ook fysiek kunnen er klachten ontstaan. Zo neemt je weerstand af en kun je een verhoogde bloeddruk krijgen. Je gaat slechter slapen en loopt hierdoor een grotere kans op infecties en hart- en vaatziekten. Geldzorgen zijn bijzonder ongezond voor je welzijn. Des te meer reden om hulp te zoeken.

Tips voor hulp bij geldzorgen

De eerste stap die je moet zetten wanneer je in financiële nood zit, is zorgen dat je weer zicht krijgt op je tekorten. Hoeveel schuld heb je en aan wie ben je geld schuldig? Je kunt met schuldeisers praten en proberen een afbetalingsregeling overeen te komen en bij je gemeente nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen. Heb je hier hulp bij nodig? Dan helpen de volgende instanties:

  • OCMW: Bij de sociale dienst van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, bekijk je samen met een hulpverlener of je recht hebt op financiële steun. Ook wordt bekeken hoe je jouw budget beter kunt beheren en of je in aanmerking komt voor een voorschot. Wil je jouw budget laten beheren door een maatschappelijk werker? Dan gaat jouw inkomen rechtstreeks naar de maatschappelijk werker. Die betaalt hiervan al jouw vaste lasten en geeft je leefgeld voor je dagelijkse onderhoud.
  • CAW: Ook het centrum voor algemeen welzijnswerk biedt praktische hulp, informatie en advies. Ook hier wordt budgetbegeleiding, budgetbeheer en schuldbemiddeling geboden.

Welke hulp je ook zoekt, het is belangrijk dat je durft te praten over je geldzorgen. Alleen met deskundige hulp, is er uitzicht op minder geldzorgen en een uitweg in de toekomst. Wil je leren hoe je jouw geldzorgen mentaal kunt loslaten? Ga dan eens in gesprek met een leefstijlcoach. Je vindt de dichtstbijzijnde lifecoach, via de listings op deze website.

coaches Stress