Waarom is ontbijten belangrijk?

01 september 2023 · door Tara

De één zweert erbij, de ander krijgt geen hap door zijn keel. Een gezond ontbijt is een belangrijk begin van de dag, volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven; het VZW. Toch blijkt gemiddeld 16% van de Belgische bevolking niet te ontbijten. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk en is een ontbijt overslaan echt zo slecht? Je leest er hier alles over.

Begin met een gezond ontbijt

In België bestaat het ontbijt uit brood, belegd met zoetigheid of een hartig beleg; zuivelproducten en koffie of thee. Wil je de dag goed beginnen? Kies dan voor volkoren graanproducten zonder suiker. Gezond beleg draagt bij aan een evenwichtig eetpatroon. Hierbij kun je denken aan broodbeleg zoals hummus, pindakaas, vette vis, banaan, avocado en aardbeien bijvoorbeeld. Geef je de voorkeur aan witbrood met roomboter en hagelslag als ontbijt? Dan denk je misschien dat je goed bezig bent door te ontbijten, maar je stopt jezelf enkel vol met suiker en verzadigde vetten.

Waarom is ontbijten belangrijk?

Om je hersenen goed te laten functioneren heb je brandstof nodig. Die brandstof haal je uit je voeding en dan vooral uit glucose. Door te ontbijten verbeter je dus je cognitieve vermogen. Maar ontbijten biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen:

  • Hart- en vaatziekten: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de groep mensen die het ontbijt regelmatig overslaan, een grotere kans maken op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat je, zonder ontbijt, eerder geneigd bent te grijpen naar ongezonde, makkelijke, snacks wanneer je honger krijgt. Ook blijken mensen zonder ontbijt over het algemeen een meer ongezonde levensstijl te hanteren.
  • Overgewicht: Ons lichaam werkt volgens een biologische klok. Tijdens de rustfase vraagt het lichaam niet om eten, maar wanneer we in actie komen krijg je automatisch honger. Bijna elk wetenschappelijk onderzoek toont een verband aan tussen niet ontbijten en overgewicht. De oorzaak is nog niet aangetoond, maar het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met een verstoord bioritme.

Het is duidelijk dat het verstandig is de dag te beginnen met een ontbijt. Of dat voor jou bestaat uit muesli met fruit en yoghurt of een volkoren boterham met pindakaas, maakt hierbij niet zoveel uit; zolang het maar gezond is. Wat gebeurt er dan met je lichaam als je niet ontbijt? Je lichaam gaat zonder brandstof, de nodige energie ergens anders vandaan halen. Zonder ontbijt worden vetreserves en energie uit lever- en spiercellen aangebroken.  Maar zodra je begint aan je eerste maaltijd van de dag, stopt dit proces. Het tijdstip waarop je ontbijt kan dus net zo goed 12:00 uur in de middag zijn. Zolang je maar regelmatig en gezond eet.

Ga eens langs een leefstijlcoach

Heb je ook moeite om in de ochtend tijd vrij te maken voor een ontbijt en merk je dat je hierdoor meer gaat snacken gedurende de dag? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach en bekijk samen hoe je manieren kunt vinden om dit patroon te doorbreken. Je vindt gemakkelijk een lifestyle coach in je buurt, via de listings op deze website.

Voeding