Waarom diëten niet werken en wat je wel kunt doen om af te vallen

12 oktober 2022 · door Tara

Heb je last van overgewicht of wil je gewoon een paar kilo kwijt? Dan denk je het eerste aan het volgen van een dieet. Daarmee ben je zeker niet de enige; 50% van alle Belgen zijn namelijk op dieet of volgen wel eens een dieet. Een dieet werkt initieel prima, je valt een paar kilo af en voelt je beter. Maar waarom beginnen we even later dan opnieuw aan een dieet? In dit artikel leggen we uit waarom diëten niet werken en wat je juist wél moet doen om gewicht te verliezen.

Waarom diëten niet werken

Dacht je het ideale dieet gevonden te hebben, kom je binnen 6 maanden weer kilo’s aan. Dat klopt en is volkomen logisch. Elk dieet is namelijk bedacht om jou, tijdelijk, minder calorieën naar binnen te laten werken. Maar die vermindering van je calorie-inname, zorgt er juist voor dat andere systemen in je lichaam geactiveerd worden. Met opnieuw gewichtstoename op termijn. Waarom is diëten niet goed voor je lichaam en geest? Dat werkt zo:

  • Honger: Door minder calorieën te gebruiken, verandert je metabolisme. Je lichaam gaat reserves, o.a. opgeslagen vet, gebruiken om toch te overleven. Leptine is een hormoon dat gemaakt wordt in onze vetcellen om de hersenen te vertellen dat we genoeg gegeten hebben. Maar tijdens een dieet, maken je vetcellen juist minder leptine aan waardoor je continu met  een hongergevoel rondloopt.
  • Beloning: Door een dieet, activeren onze hersenen een gebied dat actief wordt wanneer we beloond worden. Wanneer je tijdens het dieet eten ziet wat je “niet mag” eten, geven de hersenen dopamine af. Een stofje dat je ook aanmaakt tijdens seks of het gebruiken van drugs. Dopamine zorgt voor een goed gevoel. Dus telkens wanneer we naar eten kijken, wordt de drang om het ook op te eten uitvergroot.
  • Stress: Het constant letten op het aantal calorieën in de voeding die je eet, geeft stress. Wanneer we blootstaan aan langdurige stress, maakt ons lichaam cortisol aan, een stresshormoon. Juist die cortisol zorgt er dan voor dat we meer ongezond willen eten en laat ons lichaam meer vet opslaan.

Je kunt je voorstellen dat niemand vrolijk wordt van een dieet. Je loopt rond met honger, er schijnt een neonlicht op alles wat je niet mag eten en je loopt ook nog eens het risico dat er juist extra kilo’s bijkomen. Dit is voor bijna niemand vol te houden. Het volgen van een dieet is hierdoor ook nog eens slecht voor je zelfvertrouwen. En wat doe je als je dieet niet meer werkt? Misschien sport je zoveel waardoor je spiermassa is toegenomen. Spieren wegen meer dan vet. Of heb je een langzaam werkende schildklier of verstoorde hormoonhuishouding. Een medische oorzaak laten uitsluiten door de huisarts in zo’n geval wel stap nummer 1.

Hoe je wel kunt afvallen

Het is duidelijk; diëten is geen permanente optie. Wat is dan wel de beste manier om af te vallen? Door je eetpatroon structureel te veranderen, meer te bewegen en te zorgen voor voldoende ontspanning, kom je in balans. Kortom, je leefstijl veranderen werkt wel op lange termijn. Wil je ook af van het jojo-effect en kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Neem dan eens contact op met een leefstijlcoach uit je buurt. De leefstijlcoach helpt je weer lekker in je vel te komen met een beter gewicht. Kijk via de listings op deze website waar je de dichtstbijzijnde leefstijlcoach kunt vinden.

leefstijl Voeding