Leven met chronisch vermoeidheidssyndroom

14 april 2022 · door Mete

We zijn allemaal wel eens moe. Soms ben je zelfs voor een langere tijd moe en helpt goed slapen onvoldoende om je weer uitgerust te voelen. Maar stel je eens voor dat je na 6 maanden nog steeds moe bent en niet optimaal kunt functioneren. In dat geval kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom, of CVS. In dit artikel kijken we hoe je kunt leren leven met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Ben je langer dan 6 maanden de hele dag door moe? Dan heeft dit een impact op je dagelijks bestaan. Veel CVS patiënten ondervinden ook bijkomende klachten als spierpijn, keelpijn, pijn in gewrichten, hoofdpijn en een verminderd concentratievermogen. Wanneer er geen aantoonbare lichamelijke oorzaak wordt gevonden voor deze constante vermoeidheid, spreek je van het chronisch vermoeidheidssyndroom, afgekort CVS. Bij de meeste patiënten wordt er  geen medische oorzaak gevonden voor CVS. De CVS symptomen lopen uiteen en verschillen vaak per persoon. De meest voorkomende zijn:

  • Rust: Ondanks het feit dat je voldoende slaapt en uitrust, blijf je constant moe. Vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer gaat slapen.
  • Inspanning: Je vermoeidheid valt niet te wijten aan langdurige inspanning.
  • Functioneren: Door de vermoeidheid kun je niet meer goed functioneren in je dagelijks bestaan.

Hoeveel mensen er in Nederland aan CVS lijden is niet bekend. Niet iedereen met chronische vermoeidheid zoekt hulp en niet altijd wordt CVS gediagnosticeerd. De diagnose “chronische vermoeidheid” wordt gesteld door je huisarts. Je huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar een hulpverlener, als bijvoorbeeld de maatschappelijk werker, de fysio- of ergotherapeut, een leefstijlcoach en oefentherapeut. Ook kun je een doorverwijzing vragen naar het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het UMC in Amsterdam.

Leven met chronisch vermoeidheidssyndroom

Is er eenmaal CVS gediagnosticeerd? Dan wil je natuurlijk je chronische vermoeidheid aanpakken. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een cognitief gedragstherapeut en een kinesitherapeut voor graduele oefentherapie. Hiervan is wetenschappelijk aangetoond dat het CVS-klachten doet verminderen. Slechts 5% tot 10% van de patiënten, herstellen van CVS. Dankzij therapie werk je aan het bestrijden van de symptomen en leer je leven met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ook kun je jezelf aanmelden bij verschillende lotgenotengroepen. Door contact te hebben met lotgenoten kun je ervaringen delen en blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Een leefstijlcoach kan je helpen

Naast de inzet van je huisarts en diverse andere hulpverleners, kun je er ook voor kiezen hulp in te schakelen van een leefstijlcoach. Een leefstijlcoach kan je bijvoorbeeld helpen met het acceptatieproces om zo de impact van CVS op je leven te erkennen. Ook biedt een leefstijlcoach tools om je energieniveau te verbeteren. Dit zorgt er voor dat je beter in je vel gaat zitten en, op termijn, weer deel kunt nemen aan het dagelijks leven. Wil je weten wat een leefstijlcoach voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met een leefstijlcoach uit je buurt. Je vindt een leefstijlcoach via de listings op deze website.

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

leefstijl