Leren ontspannen kun jij ook

26 januari 2023 · door Tara

Ervaar je regelmatig stress? Dan ben je niet de enige. Samen met jou, heeft 46% van de Belgische bevolking last van stress. Hinderlijk, want stress maakt je gespannen, waardoor je minder prettig in het leven staat en last kunt krijgen van een verslechterde fysiek en mentale gezondheid. Ontspanning helpt, maar is vaak moeilijk wanneer je onder stress lijdt. In dit artikel geven we tips om te leren ontspannen. Zo word jij ook stress de baas!

Waarom is ontspannen belangrijk?

Door te ontspannen geef je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen rust. Zie het als een noodzakelijk cadeautje voor lichaam en geest. Constant onder spanning staan, zorgt er voor; dat je slecht slaapt, prikkelbaar wordt, je stofwisseling uit balans raakt en uitgeput raakt. Met voldoende ontspanning, zit je lekkerder in je vel. Je bent een stuk uitgeruster, kan beter relativeren en bent goed in balans. Naast leren ontspannen bij stress is het aanpakken van de oorzaak even belangrijk.

Tips om te leren ontspannen

Voor veel mensen is ontspannen makkelijker gezegd dan gedaan. Door sporten ontspan je, maar verplicht naar de sportschool “moeten” kan al teveel zijn. Datzelfde geldt voor alles wat je jezelf oplegt: verplicht je weekend vol plannen met sociale activiteiten of verplicht elke zaterdagochtend poetsen, draagt juist bij aan stress. Leren ontspannen doe je met de volgende tips:

  • Zeg vaker nee: Sta jij altijd vooraan wanneer er vrijwilligers worden gezocht voor de organisatie van de buurtborrel, het jaarlijkse teamuitje van je werk en maak je ook deel uit van het feestcomité van de school van je kinderen? Probeer dat eens te minderen en kies bewust voor één extra activiteit. De tijd en energie die je normaal gesproken in al die extra activiteiten steekt, ga je nu eerst aan jezelf besteden.
  • Wat geeft energie?: Zoek voor jezelf uit wat jou energie geeft. Ontspannen werkt voor iedereen anders. Voor de ene persoon is dit gezellig bijpraten met vrienden, voor de ander is dit series kijken, boeken lezen, naar muziek luisteren of juist zweten in de sportschool. Bouw bewust momenten in waarop je tijd vrijmaakt om een activiteit te ondernemen die jou energie geeft.
  • Delegeer: Je kunt niet alles alleen. Kom je vaak tijd tekort om boodschappen te doen? Plaats dan een wekelijkse bestelling online en laat je boodschappen thuisbezorgen. Of maak gebruik van een dienst als HelloFresh. Dit bedrijf bedenkt je complete weekmenu en bezorgt de ingrediënten aan huis. Heb je te weinig tijd om je huis schoon te houden? Huur een poetshulp in. Zet eens op een rij welke zaken je kunt uitbesteden en probeer dat eens een maandje uit.
  • Dankbaarheid: Schrijf dagelijks drie punten op waar je dankbaar voor bent die dag. Dat kan het gevoel van de zon op je gezicht zijn, de geur van pas gemaaid gras, maar ook een compliment wat je hebt ontvangen, die mooie bos bloemen op tafel; kortom, dingen die jou een goed gevoel geven. 

Ontspannen kun je leren en net zoals met elke nieuwe activiteit die je leert, kost het tijd om ontspanning onder de knie te krijgen. Merk je dat je tijdens het aanleren van je nieuwe gedrag met een brok in je keel rondloopt? Kijk dan eens op youtube naar oefeningen om je tong te leren ontspannen en je keelspieren te leren ontspannen. Begin klein en bouw het langzaam op.

Hulp om te ontspannen

Is het je allemaal teveel om ook nog eens te leren ontspannen? Ga dan eens in gesprek met een leefstijlcoach. Samen kun je stapsgewijs jezelf aanleren beter te ontspannen en de bronnen die stress veroorzaken opsporen en aanpakken. Alles op je eigen tempo. Je vindt een leefstijlcoach in je buurt via de listings op deze website.

Stress Ontspanning