Hoe kun je je lichaam ontgiften?

29 december 2023 · door Tara

Wil je graag op een grondige manier de opgehoopte afvalstoffen in je lichaam verwijderen? Dan kun je een detox overwegen. Tijdens een detoxkuur ontgift je lichaam en verlies je vaak ook gewicht. Hoe kun je je lichaam precies ontgiften? Daar zijn veel verschillende manieren voor. Zo kun je een sapkuur volgen, vasten of bijvoorbeeld een klysma laten aanbrengen. In dit artikel vertellen we je meer over het ontgiften van je lichaam.

Lichaam ontgiften op natuurlijke wijze

Vooral na de feestdagen en voordat de zomer begint lijkt het haast een hype: iedereen wil snel ontgiften om weer lekker in zijn vel te zitten. Maar wat we hierbij vergeten is dat ons lichaam zichzelf de hele dag door op een natuurlijke manier ontgift. Alle ongezonde stoffen die we binnenkrijgen in onze voeding, zoals E-nummers, of via medicijnen, alcohol en sigaretten, verlaten ons lichaam dankzij de lever en de nieren. Onze nieren zorgen ervoor dat we ongezonde wateroplosbare stoffen gewoon uitplassen. En de lever zorgt ervoor dat ongezonde vetoplosbare stoffen via de ontlasting ons lijf verlaten.

Hoe kun je je lichaam ontgiften?

Heb je een tijdlang ongezond geleefd, slecht gegeten en wellicht ook te veel gedronken? Dan bouw je teveel toxines op in je lijf. Je kunt dan last krijgen van een vale huid, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vermoeidheid. Je lichaam bewust ontgiften helpt deze symptomen te verminderen. Dit kun je doen op de volgende manier:

  • Lichaam ontgiften kuur: Hiervoor kun je een kant-en-klare detoxkuur kopen. Er zijn bedrijven die een complete sapkuur van 2, 3 of 4 dagen voor je hebben samengesteld. Hierbij eet je geen vaste voeding tijdens de kuur. Maar je kunt ook detoxen met supplementen, waarbij je wel blijft eten. Een andere variant is een vastenkuur, waarbij je licht blijft eten en gebruikmaakt van voedingssupplementen.
  • Lichaam ontgiften recepten: Geef je liever geen geld uit aan de vaak kostbare kant-en-klaar samengestelde detox pakketten? Dan kun je zelf op zoek gaan naar recepten om zo je lichaam een handje te helpen bij het ontgiften. Online vind je allerlei gratis recepten voor smoothies, soepen en sappen. Ook in boekwinkels vind je verschillende boeken vol met recepten om op een gezonde manier te ontgiften.

Je lichaam ontgiften kan wel bijwerkingen geven. Zo kun je last krijgen van een hongergevoel en daardoor prikkelbaar worden. Maar ook de symptomen van teveel toxines in je lijf kunnen versterken. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen, huiduitslag en last krijgen van je stoelgang.

Verantwoord ontgiften onder begeleiding

Zoals gezegd ontgift je lichaam al op natuurlijke wijze. Wil je alsnog een bijdrage leveren aan dit proces? Dan doe je er verstandig aan om dit onder begeleiding te doen van een leefstijlcoach. Niet elke detoxkuur is veilig namelijk en voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met ondergewicht kan ontgiften zelfs schadelijk zijn. Een ander bijkomend voordeel van het ontgiften met een professional, is dat je samen meteen naar je overige leefgewoonten kunt kijken en kunt toewerken naar een nieuwe, gezonde, leefstijl.

Wil je wel eens een gesprek aangaan met een leefstijlcoach? Kijk dan via je postcode waar je de dichtstbijzijnde expert kunt vinden. Je toetst je postcode in op de startpagina van onze website om een professional in de buurt te vinden.

leefstijl Voeding