Welk effect heeft muziek op je brein?

28 december 2022 · door Tara

Dat muziek emoties oproept herkennen we allemaal. Maar wist je dat muziek een enorme impact heeft op onze hersenen en daarmee ook op ons gedrag? Door het effect van muziek op ons brein kunnen we muziek inzetten om te ontspannen, pijn te verlichten, ons dingen te laten herinneren of minder angstig te maken. In dit artikel kijken we naar de effecten van muziek op ons brein.

Wat doet muziek met je hersenen?

De invloed van muziek op de hersenen is veel groter dan je denkt. Muziek heeft namelijk een effect op onze complete brein en activeert veel verschillende gebieden in de hersenen. Zo werkt muziek op de volgende delen:

  • Genot: Het gebied wat dopamine aanmaakt in onze hersenen zorgt voor een prettig gevoel. Denk aan het gevoel wanneer je iets lekkers eet of wanneer je verliefd bent bijvoorbeeld. Door muziek te beluisteren die we mooi vinden, maken onze hersenen extra dopamine aan.
  • Motoriek: Hoor je bekende liedjes, dan wil je als snel automatisch meebewegen op het ritme. Dit komt; omdat onze motoriek gestimuleerd wordt, wat ons aanzet tot dansen.
  • Emoties: In de amygdala verwerken we emoties en herinneringen. Door muziek kunnen we eerder beleefde emoties opnieuw ervaren, ons geraakt voelen of oude belevenissen herinneren.
  • Hartslag: De hypothalamus zorgt o.a. voor de werking van onze vitale lichamelijke functies zoals onze hartslag, ademhaling, bloeddruk en temperatuur. Door muziek kan de hypothalamus onze hartslag doen versnellen en daarmee onze bloeddruk verhogen; maar ook juist onze hartslag en bloeddruk verlagen.
  • Taal begrijpen: Het gebied van Wernicke helpt ons muziek te analyseren en de gezongen tekst te begrijpen. Het helpt ons nog meer te genieten van muziek.
  • Taal verwerken: In de temporale kwab wordt muziek geïnterpreteerd. Dit helpt bij het ontwikkelen van muzikaal talent en het herinneren en herkennen van muziek. 

Of je nu muzikaal bent aangelegd of niet, elk mens reageert van nature op muziek. Het effect is zelfs zo sterk dat; kinderen die een muziekinstrument leren bespelen, sterkere verbindingen hebben tussen de linker- en rechterhersenhelft. Wanneer je hersenhelften goed met elkaar kunnen communiceren, kun je gedrag en emoties beter op elkaar afstemmen.

Effect van muziek op je brein benutten

Muziek kan ook effectief worden ingezet om je gezondheid te verbeteren. Wanneer je lijdt onder constante spanning; slaap je slecht, word je prikkelbaarder en kun je zelfs overspannen raken. Het inzetten van muziek voor ontspanning of muziek tegen stress helpt. Het nummer Weightless van Marconi Union, blijkt spanning zelfs met 65% te verlagen! Ook helpt muziek tegen angst. Zet de volgende keer tijdens je tandartsbezoek jou favoriete nummer op en je behandeling wordt meteen een stuk minder eng.

Wil je meer weten over het inzetten van muziek als tool om beter te ontspannen? Ga dan eens in gesprek met een leefstijlcoach en bespreek samen hoe je dat aanpakt. Via de listings op deze website vind je een leefstijlcoach in de buurt.

Ontspanning