Waarom is sporten goed voor je mentale gezondheid?

03 april 2024 · door Tara

De een zweert erbij, de ander moet er niet aan denken: sporten voor je plezier. We weten allemaal dat sporten gezond is om ons lijf goed in vorm en gezond te houden. Dat we daar graag aan meewerken blijkt ook wel uit het gegeven dat 64% van de Belgen wekelijks een sport beoefent. Maar sporten is ook goed voor je geestelijke welzijn. Waarom is sporten goed voor je mentale gezondheid? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat wordt er bedoeld met mentale gezondheid?

Een goede lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk als een goede mentale gezondheid. Want stel je maar eens voor dat je een ideaal gewicht hebt, maar ondertussen wel super gestrest en zwaarmoedig rondloopt. Een goede mentale gezondheid, betekent dat je meer tevredenheid over het leven ervaart en minder sombere gedachten hebt. Hier hoort ook een positief zelfbeeld bij en sociale contacten waarmee je je kunt vereenzelvigen. Je functioneert prima, kan je leven goed vormgeven en hebt een positieve levenshouding. Kortom, je zit lekker in je vel.

Waarom is sporten goed voor je mentale gezondheid?

Het effect van sporten op onze mentale gezondheid is groot. En met sporten bedoelen we dus niet elke dag naar de sportschool. Ook een flink stuk wandelen of fietsen volstaat. Laten we kijken naar de impact van sporten op onze mentale gezondheid:

  • Endorfinen: Wanneer je beweegt, maakt je lichaam endorfine en neurotransmitters aan. Endorfine is een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat er minder cortisol wordt aangemaakt. En juist cortisol is een stresshormoon. Door te sporten, reduceer je stress en maak je stofjes aan waar je een blij gevoel van krijgt.
  • Geheugen: Sporten zorgt voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en versterkt de wittestofbanen in de hersenen. Hierdoor kan informatie sneller worden doorgegeven en verbetert het geheugen.
  • Zelfvertrouwen: Door te sporten zorg je goed voor jezelf. Dit geeft een goed gevoel. Sporten in teamverband vergroot je sociale contacten en bij sommige sporten leer je nieuwe vaardigheden aan. Samen versterkt dit je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
  • Slapen: Wanneer je sport, moeten je spieren na afloop herstellen. Je lichaam geeft dan een seintje aan je hersenen door dat je lijf moet herstellen, waardoor je vervolgens beter slaapt. Dit komt doordat ons lichaam zich herstelt in onze slaap.

Welke sporten zijn dan extra goed voor onze mentale gezondheid? Elke vorm van beweging waar jij je goed bij voelt volstaat. Van yoga tot fitness of fietsen en krachttraining. Zolang je maar elke week 2,5 uur intensief beweegt.  Door 25 minuten per dag te fietsen, kom je al aan die 2,5 uur. Hoe meer je beweegt, hoe beter.

Kun je met sporten een depressie verminderen?

Mensen met een depressie zonderen zich juist af en voelen zich futloos en vermoeid. Welke sport is dan juist goed tegen een depressie of welke sport is goed bij angst? De beste sport is een laagdrempelige sport die je makkelijk uitvoert, waarbij je niet meteen allerlei nieuwe vaardigheden hoeft aan te leren. Fietsen, een stuk wandelen of hardlopen bijvoorbeeld. Doe je dit in groepsverband, dan zorg je er ook nog eens voor dat je meer onder de mensen komt. Bij een milde depressie is deze lichaamsbeweging zelfs even effectief als het gebruik van antidepressiva.

Kun je moeilijk van de bank komen en wel wat hulp gebruiken bij het opnieuw leren bewegen? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach en stel samen haalbare doelen op. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Beweging