Is een bureaufiets goed voor je?

01 februari 2024 · door Tara

Wie op kantoor werkt, brengt de dag gemiddeld minstens 10 uur zittend door. Teveel stilzitten is niet goed voor je lichaam en fysieke gestel. Je bloedsomloop en stofwisseling nemen af, de kans op obesitas neemt toe en hiermee ook het risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen om ook op kantoor meer te bewegen. De bureaufiets is daar een voorbeeld van. Is een bureaufiets goed voor je? In dit artikel zoeken we dat uit.

Verschillende soorten bureaufietsen

Een bureaufiets is een soort kleinere variant van een hometrainer, waarop je vanachter je bureau kunt fietsen. Een andere naam is de deskbike. Er is ook een bureau fietsstoel variant. Dit model past onder je bureau en beschikt niet over een zadel, waardoor je vanuit je bureaustoel fietst. De bureau fietsstoel wordt hierdoor ook wel mini bureaufiets genoemd. Een voordeel van de mini bureaufiets is, dat deze meestal opvouwbaar zijn, waardoor je hem ook mee naar huis kunt nemen en vanuit je luie stoel gewoon kunt doorfietsen.

Gezondheidsvoordelen van de deskbike

Een bureaufiets voor op kantoor klinkt ideaal. Je zit niet meer de hele dag stil en kunt zitten, staan en bewegen goed afwisselen. Maar de deskbike brengt meer voordelen met zich mee:

  • Cholesterol: Fietsen vermindert de kans op het ontwikkelen van diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. Dit komt mede doordat fietsen je cholesterol verlaagt en je bloedsomloop stimuleert.
  • Obesitas: Heb je een deskbike waarbij je de weerstand zelf kunt instellen? Dan kun je ook, al werkend, aan krachttraining doen. Hiermee bouw je spieren op en verbrand je ook in rust calorieën. Dit betekent dat je de kans op overgewicht verkleint.

Denk je nu direct dagelijks actief te gaan trappen op je deskbike, besef dan wel dat je op je werk zit. Zwetend achter je bureau vanwege een heftige work-out, vindt niemand prettig en is ook helemaal niet nodig om van de gezondheidsvoordelen te genieten.

Is een bureaufiets goed voor je?

Dat een ergonomische bureaufiets gezond voor je is, is wel duidelijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je cognitieve vermogen verbetert, terwijl je fietst en tegelijkertijd werkt én dat je reactiesnelheid verbetert. Dit komt doordat je concentratievermogen toeneemt wanneer je beweegt. Omdat je tijdens het fietsen gewoon doorwerkt, heb je vaak niet eens meer door dat je beweegt. Ook hoef je hierdoor, in je vrije tijd, minder tijd vrij te maken om te sporten.

Zaken om op te letten

Bij het aanschaffen van een bureaufiets moet je rekening houden met een model dat geschikt is voor jouw lichaamslengte en gewicht. Let er bij een bureau fietsstoel op, dat het apparaat naar voren kan schuiven terwijl je trapt. Ze zijn wel kleiner van formaat, maar werken het beste wanneer je ze kunt bevestigen aan de grond. Check ook of de deskbike beschikt over een display. Hiermee kun je het aantal calorieën dat je verbrandt aflezen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen van de perfecte bureaufiets? Informeer dan eens bij een vakman in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website. 

Beweging