Hoe ziet een winterdepressie behandeling eruit?

14 april 2022 · door Mete

Het zal je maar overkomen. Elk jaar, wanneer de dagen weer korter worden en de winter arriveert, voel je jezelf down. Op zich geen probleem, iedereen voelt zich wel eens minder goed. Maar wanneer je echt depressieve gevoelens hebt en opziet tegen elke dag die komen gaat, kun je last hebben van een winterdepressie. Gelukkig is een winterdepressie goed te behandelen. In dit artikel vertellen we je alles over de winterdepressie behandeling.

Wat is een winterdepressie?

Voordat je nu direct denkt “Oh, dat heb ik ook!”, kijken we eerst naar de symptomen van een winterdepressie. Zoals gezegd is het volkomen normaal om af en toe een “off day” te hebben. Het is niet voor niets, dat er zelfs een speciale dag bestaat genaamd Blue Monday. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn voor de meeste mensen ter wereld. Bij een winterdepressie zit je doorlopend in zo een Blue Monday. Hier horen de volgende symptomen bij:

  • Vermoeidheid: Omdat je de hele dag een vermoeid gevoel hebt, wil je meer slapen dan je normaal gesproken doet. Dit verstoort je ritme, waardoor je juist ‘s nachts minder goed slaapt en nog vermoeider wakker wordt.
  • Neerslachtig: Je voelt je niet opgewekt maar somber. Elke handeling die je moet verrichten lijkt teveel en sociale contacten onderhouden vergt al helemaal het uiterste. Het liefst trek je jezelf terug.
  • Lusteloos: Je energieniveau daalt naar het nulpunt en je hebt nergens zin in. Dit komt ook omdat je zelfs van leuke dingen niet meer kunt genieten. Je hebt niets om jezelf weer op te laden.
  • Eetpatroon: Ook je behoefte aan eten verandert. Je eet liever zoet en kiest voor koolhydraatrijk voedsel als pasta bijvoorbeeld. Fruit en groenten laat je liever links liggen.

De symptomen van een winterdepressie komen overeen met de symptomen van een depressie. Alleen gaat een winterdepressie voorbij zodra de dagen weer langer worden en er meer daglicht is. Een winterdepressie is dus altijd tijdelijk en komt voor tijdens de herfst en de winter.

De winterdepressie behandeling

Een winterdepressie ontstaat door een tekort aan vitamine D en daglicht. Hierdoor maken je hersenen meer melatonine aan, waardoor je vermoeider wordt. Daarom wordt bij een winterdepressie behandeling altijd lichttherapie ingezet. Hierbij zit je gemiddeld 45 minuten per dag voor een speciale lamp die daglicht nabootst en geen UV-straling bevat. Het aantal sessies en de tijdsduur verschillen per persoon. Omdat lichttherapie tegen een winterdepressie, bij ongeveer 43% van de patiënten werkt, is het beter ook gesprekken te voeren met een professional. Een lifestyle coach kan je helpen tijdens dit traject.

Wat doet de lifestyle coach?

Omdat je eetpatroon ook verandert, is het fijn samen met een coach te bekijken hoe je dit omzet in gezond eetgedrag. Ook blijkt dat beweging goed helpt om de winterdepressie te lijf te gaan. Je coach kan samen met jou manieren zoeken om op een ongedwongen manier extra beweging te vinden. Samen pak je de symptomen aan en zo voel jij je al snel weer een stuk beter. Wil je ook aan de slag met een lifestyle coach? Je vindt een lifestyle coach in je buurt, via de listings op deze website. Laat de volgende winter nu maar komen!

Winterdepressie

leefstijl