Hoe kun je een gezonde levensstijl beter volhouden?

26 oktober 2023 · door Tara

We hebben allemaal momenten waarop we ons voornemen het nu echt beter aan te gaan pakken. Voortaan gaan we eerder naar bed, wekelijks naar de sportschool en gezonder eten. Toch blijkt dit in de praktijk helaas moeilijker vol te houden dan gepland. In dit artikel geven we je tips voor een gezonde levensstijl en bekijken we hoe je die gezonde levensstijl daadwerkelijk kunt volhouden.

Waarom is volhouden zo moeilijk?

Het meeste gedrag dat we vertonen gebeurt op de automatische piloot, we denken er niet bij na en doen het gewoon. Daar kunnen we niets aan doen, omdat onze hersenen nu eenmaal zo zijn geprogrammeerd. Het functioneren volgens vaste gewoontes kost ons brein de minste energie. Hoewel ons brein liever voor de makkelijkste, bekende, weg kiest, kunnen we onszelf wel nieuw gedrag aanleren. Hier zijn motivatie, vasthoudendheid en bewustwording voor nodig. Wil je een gezondere levensstijl gaan hanteren? Dan zijn de motivatie en bewustwording al aanwezig. Met de volgende tips creëer je ook vasthoudendheid.

Hoe kun je een gezonde levensstijl volhouden?

Goed, de wilskracht, motivatie en bewustwording zijn er. Nu moet je jouw nieuwe gedrag om gezond te leven alleen nog leren volhouden. Daar zijn een aantal trucjes voor om het een stuk makkelijker te maken:

  • Haalbare doelen: Hou het realistisch. Je wilt meer bewegen en dit ook volhouden. Wanneer je van dagelijks op de bank hangen naar vijf keer per week naar de sportschool gaat, hou je het niet vol. Hak je plan om meer te bewegen in stukjes. Begin met fietsen en lopen en laat voor korte afstanden de auto staan bijvoorbeeld. Hier voeg je een wekelijks bezoek aan de sportschool aan toe en de start om jezelf nieuw gedrag aan te leren is op deze manier haalbaar en overzichtelijk.
  • Planning: Door werkstress en een druk privéleven, is het makkelijk weer in oude gewoonten te vervallen. Zo bestel je, wanneer je moe thuiskomt, liever een pizza, dan dat je die gezonde quinoa schotel gaat klaarmaken. Maar bij een gezonde levensstijl hoort ook gezonde voeding. Maak voordat de week start een planning van je weekmenu en zorg dat je alle verse ingrediënten al in huis hebt. Wil je echt niet koken die dag? Zorg dan dat je als alternatief een kant-en-klare maaltijd van een gezonde maaltijdleverancier in huis hebt. Zo laat jij die pizza voortaan lekker links liggen.
  • Delen: Deel met vrienden, familie en collega’s dat je gezonder bent gaan leven. Dat geeft een extra stok achter de deur om door te zetten. Probeer iemand te vinden om samen gezonder te gaan leven. Zo kun je jouw progressie delen en elkaar bellen, appen en ondersteunen als het even niet zo goed lukt.
  • 80/20 regel: Het hoeft niet allemaal honderd procent perfect te zijn. Wanneer je 5 dagen per week de fiets pakt en de auto laat staan, maar in het weekend alsnog voor de auto kiest, is dat geen enkel probleem. Eet je vijf dagen gezond en twee dagen per week fastfood? Ook dan ben je nog steeds bezig gezonder te leven.

Het gezonde levensstijl schema zal er voor iedereen anders uitzien. De een houdt bijvoorbeeld van koken en vindt het juist een uitdaging allerlei gezonde nieuwe recepten uit te proberen, de ander voelt zich beter door drie keer per week te sporten. Waar jouw voorkeur naar uitgaat, maakt niets uit. Zolang je je ongezonde gewoontes maar weet om te buigen naar gezonde.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een haalbaar plan de campagne? Schakel dan de hulp in van een leefstijlcoach. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

leefstijl