De kracht van positief denken is groot

14 april 2022 · door Mete

Je hoort het steeds vaker; positieve gedachten hebben een sterke invloed op ons welzijn. Je kunt in boeken als “The Secret” en in de wet van de aantrekkingskracht geloven of niet, maar feit blijft dat de wetenschap er inmiddels ook achter is. Positieve, gelukkige mensen, zijn gezonder. De kracht van positief denken gaat dus verder dan je simpelweg blij en opgewekt voelen. Laten we eens kijken naar de verschillende effecten van positief denken op ons welzijn.

Het effect van positief denken

De impact van positieve gedachten is groot. Dat is al lang geleden aangetoond. Zo hebben mensen met een positief gedachtenpatroon een sterker immuunsysteem, waardoor ze minder frequent ziek zijn. Op zich best logisch, want wanneer je positief in het leven kunt staan, is je serotonine en dopamine systeem goed op orde. Juist die stofjes hebben een flinke impact:

  • Uitgerust: Positieve denkers hebben een gebalanceerd dag/nacht ritme en zijn hierdoor beter uitgerust en minder vermoeid. Je kunt de dag beter aan.
  • Minder cortisol: Cortisol is een hormoon dat we aanmaken bij stress. Een teveel aan cortisol zorgt voor vergeetachtigheid, een verstoord slaapritme, te hoge bloeddruk en een verstoorde stofwisseling, met overgewicht tot gevolg. Een positieve denker heeft de juiste cortisol waarden omdat hij geen langdurige stress ervaart.
  • Meer durf: Positieve denkers hebben een groter vertrouwen in hun eigen kunnen. Hierdoor durven ze hun leven op een positieve manier te beïnvloeden. Zo solliciteert een positieve denker eerder op een nieuwe functie en vraagt eerder om een salarisverhoging bijvoorbeeld dan een negatieve denker.
  • Relativeren: Wanneer we ons goed voelen en positief denken, verruimen we ons blikveld. Dit zorgt er voor, dat we negatieve gedachten en situaties niet alleen beter kunnen relativeren, maar ook meer gewicht hangen aan positieve ervaringen.

Nou, dat klinkt makkelijk, je moet gewoon positief denken over jezelf en je leven verandert. Maar dat is lastiger dan we denken. Door opgedane negatieve ervaringen in je leven, ben je namelijk al voorgeprogrammeerd. Negatief denken is daardoor vaak gewoon makkelijker. Het is een manier van denken die je gewend bent. Daar komt nog eens bij dat onze hersenen gemaakt zijn om negatief denken te laten overheersen, om ons te beschermen tegen gevaar en onze overlevingskansen te vergroten. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Kijk hier maar hoe dat werkt.

De kracht van positief denken ervaren

Wanneer we leren van negatieve ervaringen, kunnen we dit ook van positieve ervaringen. Dat zou betekenen dat, wanneer we onszelf trainen in positief denken, we meer positieve ervaringen opdoen en zo sterker worden in het ombuigen van negatieve gedachten. Dagelijks een oefening uitvoeren in positief denken, werkt. Zo kun je, om te beginnen, elke dag 3 dingen opschrijven die je goed hebt gedaan, maar ook 3 zaken benoemen waar je dankbaar voor bent. Sluipen er piekergedachten naar binnen? Probeer deze dan af te leiden door je hersenen iets anders te laten doen, als bijvoorbeeld een songtekst opschrijven van je favoriete liedje.

Positief denken kun je leren

Er zijn legio oefeningen en manieren om positief te leren denken. De kunst is een manier te vinden die bij jou past. Misschien wil je helemaal geen dingen opschrijven, maar geef je liever elke dag iemand positieve feedback. Een leefstijlcoach kan je helpen om samen de beste manier voor jou te vinden om je denken om te zetten in een positieve gedachtegang. Zoek vandaag nog een leefstijlcoach in je buurt via de listings op deze website. Dan heb je de eerste positieve stap al gezet!

de kracht van positief denken

leefstijl