De beste tips om meer water te drinken

11 mei 2023 · door Tara

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Voor een goede gezondheid is het belangrijk die vochtbalans steeds op peil te houden. Voor een gedeelte krijgen we vocht binnen via onze voeding, maar het grootste deel krijg je binnen door te drinken. Water drinken is de snelste manier om je vochthuishouding op peil te houden. In dit artikel geven we je tips om op een makkelijke manier meer water te drinken.

Waarom veel water drinken?

Dat we water moeten drinken weten we allemaal, maar wat doet water drinken met je lichaam? Water zorgt voor het transport van voedingsstoffen in je lijf. Het zorgt er ook voor dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft en voorkomt dat we uitdrogen. Ook houdt water het volume van ons bloed op peil en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Zo'n 75% van onze hersenen bestaat uit water. Door genoeg te drinken, helpen we onze hersenen informatie te verwerken en op te slaan. Zo blijf je beter geconcentreerd. Omdat water helpt onze gewrichten soepel te houden, zorgt hydrateren ervoor dat we makkelijk kunnen bewegen.

Gevolgen onvoldoende water drinken

Dat water belangrijk is voor een goede gezondheid is wel duidelijk, maar wat gebeurt er als je te weinig water drinkt? Door te weinig water te drinken krijg je last van obstipatie. Omdat water nodig is om afvalstoffen af te voeren, krijg je bij onvoldoende waterinname ook last van futloosheid en stijve spieren. Je hebt hierdoor een hogere kans op blessures. Daarnaast verhoogt het de kans op een blaasontsteking en nierstenen. Ook kun je last krijgen van duizelingen en hoofdpijn. Ben je ernstig gedehydreerd? Dan raak je verward en gaat je hart onregelmatig kloppen. In dat geval is medische hulp zelfs noodzakelijk.

Tips om meer water te drinken

Hoeveel water je per dag moet drinken hangt af van de situatie. Als vuistregel is 1,5 tot 2 liter water per dag voldoende. Maar ben je flink aan het sporten, is het een bloedhete dag waardoor je veel zweet of heb je last van diarree, dan moet je extra veel drinken. Met de volgende tips krijg je voortaan met gemak die liters water binnen:

  • Smaakjes: Vanwege de smaak van water, is het veel uitnodigender om lekkere sappen of frisdranken te drinken. Maar die zitten bomvol ongezonde suikers. Verander je water in smaakbommetjes en drink met gemak 1,5 liter weg! Voeg bijvoorbeeld schijfjes gember toe aan je water voor wat extra pit, takjes munt of limoensap voor een frisse smaak of lekker veel fruit zoals frambozen, watermeloen en aardbeien.
  • Water app: Ook al heb je nog zulke fantastische watersmaakjes bedacht, je kunt alsnog vergeten steeds weer even een glas leeg te drinken. Met een water app is dat verleden tijd. Er zijn gratis en betaalde apps die je een seintje geven wanneer je weer iets moet drinken.
  • Waterfles: Een andere manier om dat glas water niet te vergeten, is door aan het begin van de dag een herbruikbare waterfles te vullen met 1,5 liter water. Er zijn zelfs waterflessen die je helemaal kunt personaliseren met een tekst, dop en print naar keuze. Zo zie je precies hoeveel je al hebt gedronken.

Omdat we ook vocht via onze voeding binnen krijgen, kun je in je eetpatroon kiezen voor waterrijke voedingsmiddelen. Komkommer, sla en tomaten bestaan voor zo’n 95% uit water. Watermeloen, aardbeien en grapefruit voor 91%. Altijd handig om weer extra vocht in je lijf te stoppen. Ben je al dat water even beu? Kies dan voor de afwisseling voor thee, koffie en melk.

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl en kun je hier wel wat professionele hulp bij gebruiken? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach voor persoonlijk advies. Je vindt een leefstijlcoach uit je buurt via de listings op deze website.

leefstijl