Slaap

Wat doet een slaapcoach?

Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid. Voldoende slaap vermindert het risico op obesitas, kanker, depressie en andere ziekten. In Nederland heeft tussen de zes tot dertien procent van de volwassenen last van slaapproblemen. Een slaapcoach helpt door mensen met slaapproblemen te begeleiden op weg naar een gezonde nachtrust.

Wat is een slaapcoach?

Een slaapcoach biedt professionele hulp bij slaapproblemen. De slaapcoach achterhaalt samen met jou, de oorzaak van een verstoord slaappatroon. Op basis van evidencebased technieken, wordt je aangeleerd hoe je beter kunt slapen. Tijdens het coachingstraject wordt ook gekeken naar je voeding, leefritme en de hoeveelheid beweging. De nachtrust verstorende patronen worden opgelost in een persoonlijk traject van een aantal maanden.

Slecht slapen oorzaken

Een gezond slaappatroon bestaat uit voldoende uren slaap, de juiste slaaphygiëne én een goede slaapkwaliteit. Volwassenen vanaf 18 jaar wordt een gemiddelde slaapduur van zeven uur geadviseerd. Personen met een goede slaapkwaliteit worden uitgerust wakker, slapen binnen dertig minuten in en worden maximaal één keer per nacht wakker. Er zijn diverse factoren die eraan kunnen bijdragen dat we onrustig slapen:

  • Sociaal: Een pasgeboren baby die ‘s nachts voeding nodig heeft, kleine kinderen die slecht slapen, wonen in een uitgaansgebied of langs een drukke weg kunnen onze slaap negatief beïnvloeden.
  • Psychisch: Stress en te weinig ontspanning, zorgt ervoor dat we gaan piekeren in bed. Maar ook bijvoorbeeld het verliezen van een geliefde en nadenken over problemen op het werk of binnen je relatie dragen bij aan een verstoorde nachtrust.
  • Lichamelijk: Door pijn en jeuk kunnen we lang wakker liggen en slecht, of niet, in slaap komen. Ook overmatig zweten, hoesten of bijvoorbeeld kramp in je benen zorgt er voor; dat we wakker blijven. Daarnaast zijn er ook aandoeningen als diabetes, nieraandoeningen en reuma die de slaap verstoren.

Wanneer mensen eenmaal slecht slapen, ontstaat er een vicieuze cirkel. Naar bed gaan wordt uitgesteld omdat je toch niet direct in slaap valt. Sommige mensen slapen langer overdag, of doen middagdutjes om de vermoeidheid te verminderen. Hierdoor ontstaat een verslechterd slaappatroon, terwijl de oorzaak misschien al is verdwenen. Wanneer een slaapstoornis niet binnen drie weken wordt behandeld, ontstaat bij 40% van de patiënten langdurige, of chronische, slapeloosheid.

Slapeloosheid en de gevolgen

Slapeloosheid brengt niet alleen ernstige gezondheidsrisico’s voor het individu met zich mee, het belast ook de maatschappij. Het ziekteverzuim gaat omhoog, mensen presteren slechter op het werk en zijn sneller betrokken bij ongelukken in huis, maar ook op de snelweg. De impact op de Nederlandse economie door slaaptekort bedraagt gemiddeld 12,4 miljard Euro per jaar. Bovendien stijgt het aantal chronische gebruikers van slaapmiddelen.


Professionele hulp inschakelen bij slaapproblemen biedt meer soelaas dan het inzetten van slaapmiddelen. Een slaapmiddel lost niet de oorzaak op, maar bestrijdt de symptomen. Bij langdurig gebruik zorgen dezelfde middelen zelfs voor een afname van de diepe slaap. Heb je ook last van slapeloosheid? Neem dan contact op met een slaapcoach uit je buurt. Meer informatie over het effect van slaap en een gezonde leefstijl, lees je op deze website.

Slaap leefstijl verbeteren

 

 

Slaap